Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Koronavirüs Covid-19 salgını, depresyon ve panik atak ile birlikte milyonlarca kişinin akıl sağlığını da etkiledi.
Dr. Yüksel Büküşoğlu,‘‘Corona virüs COVID-19 pandemisi devam ettikçe, duygusal ve psikolojik bir pandemi de onu hizla takip ediyor. Corona virüs COVID-19 salgını kriz içerinde bir başka krizi tetikledi – psikolojik sorunlar krizi. Dünya Sağlık Örgütüne göre korona virüsün neden olduğu Covid-19 salgını neden olduğu yoğun kaygı ve korku ile milyonlarca kişinin akıl sağlığını etkiledi.’‘ dedi.
Dr. Büküşoğlu sözlerine şöyle devam etti;
‘‘Bilimsel çalışmalar ciddi psikolojik sıkıntılar hissetme olasılığının artık sekiz kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Korona virüs salgını nedeni ile duyulan endişe, karantina şartları ve sosyal izolasyon psikolojik sorunlar da beraberinde getirebiliyor. Özellikle anksiyete bozukluğundan muzdarip olanların bu dönemde yoğun endişe ve depresyonla başa çıkması çok zor olabiliyor. Buna karşın, yeni araştırmalar hastaların sadece yüzde 50’sinin denedikleri ilk antidepresana yanıt verdiğini gösteriyor. TMS Tedavisi ise antidepresan ilaçlara cevap vermeyen kronik, dirençli, inatçı depresyon durumlarında etkili, ilaçsız, bilimsel ve tıbbi bir tedavi olarak öne çıkıyor.”
Bipolar Bozuklukta Damgalamaya Karşı Mücadele Tedavi Kadar Önemli
Depresyon Ve Panik Atak Tedavisi
Son günlerde sıkça adını duyduğumuz TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyon) Tedavisi yönteminin Korona virüs salgının neden neden olduğu depresyon ve panik atağın tedavisinde kullanımı konusunda Dr Yüksel Büküşoğlu şunları ifade etti;
“Koronavirüs pandemisinin neden olduğu endişe, yalnızlık, sosyal izolasyon, karantina koşulları, finansal gelecek ve iş konusundaki belirsizlik, psikolojik sorunları tetikleyen önemli etkenler. koronavirüs salgını nedeniyle son derece ciddi olumsuz duygular yaşanıyor ve zihinsel bir reaksiyon olarak koronavirüs korkusunun ciddi anksiyete bozukluklarına, panik atağa ve depresyon semptomlarına neden olabileceği son bilimsel çalışmalarla gösterilmiş bulunuyor. İnsanlarımızın neredeyse üçte birinde stres, kaygı gibi psikolojik şikayetler ortaya çıktı. Panik atak, anksiyete bozukluğu, post-travmatik stres bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk (OKB), bu dönemde yaygın olarak görülüp depresyona yol açabiliyor. Koronavirüs salgını koşulları nedeniyle çok yakında neredeyse “psikolojik şikayetler tsunamisi” yaşanmasını bekliyor.”
İnternetteki Psikolojik Testlere Dikkat
Peki TMS Tedavisi nedir? Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyon) Tedavisi beyindeki sinir hücrelerine manyetik alanla uyarım uygulayıp, aktivitesini yeniden düzenleyerek etki gösteriyor. Nörolojik ve psikiyatrik problemler, çok defa beynin çeşitli bölgelerinde artmış veya azalmış etkinliğe yol açarlar. TMS Tedavisi, depresyon, anksiyete ve diğer duygu durum bozukluklarından etkilendiği düşünülen beyin bölgelerine uygulanır. İlgili beyin bölgelerinin aktivitesinde değişiklikler oluşturup, iyileştirip yeniden düzenlenmesi ile etki gösteren bir tedavidir. TMS uygulanmasında güçlü ama kısa bir manyetik alan oluşturularak hedeflen bölgedeki beyin aktivitesinde değişiklikler oluşturup, iyileştirip yeniden düzenlenmesi ile etki gösteren bir tedavidir. Beynin hedeflenen alanındaki hücrelerin elektriksel iletisini uyararak, beynin doğal elektriğini aktive edip, yeniden düzenlenmesi ile etki gösterir. Beynin yeterli çalışmayan doğal süreçlerini harekete geçirerek etki etmektedir. Dışarıdan elektrik akımı vermeden, güçlü ama kısa bir manyetik alan oluşturarak tedavi etkisini son derece güvenli ve ağrısız bir şekilde oluşturur. TMS beynin yeterli çalışmayan doğal süreçlerini harekete geçirerek etki eder. Hiç bir ciddi yan etkisi olmayan, son derece güvenilir bir tedavidir. Uygulama sırasında kişi hiçbir ağrı, sızı hissetmez ve yan etkisiz bir uygulamadır.