500’e yakın regl olan insandan toplanan ve binlerce hikayeden oluşan “Regl Hikayeleri” kitabı Türkiye’nin 49 şehri ve dünyanın 10 farklı ülkesinde yaşayan Türkiyeli insanların hikayelerini bir araya getiriyor.
“Regl Hikayeleri”, Rayka Kumru‘nun kurduğu aynı isimli platformu ziyaret ederek hikayelerini anlatan kişilerin seslerini bir araya getiriyor; regle dair doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgilendirici notlar sunuyor ve Ezgi Epifani‘nin çevirmenliğini yaptığı metinler aracılığıyla reglin dünyanın farklı yer ve zamanlarında nasıl deneyimlendiği ile ilgili bilgiler barındırıyor.
Regl, toplumda sıklıkla utanç, korku hatta tiksinti duyguları ve tabularla biliniyor; ancak regle ilişkin bu negatif mesajları dönüştürmenin, böylece regl olan veya olmayan kişilerin bu konuda kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlamanın en önemli yolu regl hakkında daha çok konuşmak, daha çok bilgilenmek. Seksolog ve cinsel sağlık iletişimcisi Rayka Kumru‘nun danışmanlığında ve Tuğba Gökduman‘ın editörlüğünde oluşturulan “Regl Hikayeleri”, gizli kalması gerektiği sanılan regl deneyimlerini sansürlemeden paylaşıyor ve “yalnız değilsiniz”, diyor.
“Regl Hikayeleri”, reglin hem biricik ve kişiye has bir süreç olduğunu, hem de kolektif bir anlam içerdiğini farklı temalar üzerinden gözler önüne seriyor: Reglin bedenle ve cinsellikle ilişkisi, kamusal alandaki görünürlüğü, regl olmakla ilişkilendirilen duygular, pratikler, inanışlar, regl hakkında kapsamlı ve kapsayıcı eğitim, iletişim, menstrüel ürün kullanımı ve daha nicesi ilk kez gizlisi saklısı olmadan konuşuluyor. Hikayelerin ana kahramanı bazen anlatıcıların kendisi, bazen tanıdıkları, bazen de tanımadıkları kişiler; regl olan ya da olmayan herkesin varlığı bu hikayelerde mevcut!
“Regl Hikayeleri”, regl olmak veya olmamak konusunda meraklı, endişeli, düşünceli, sevinçli veya bambaşka türlü hisseden herkes için, istedikleri zaman danışabilecekleri bir kaynak oluşturuyor. Regl hakkında bilinen ama konuşulmayan veya konuşulan ama bilinmeyen meselelere dair, empatiyi, etkileşimi ve çeşitliliği, kapsayıcı ve kapsamlı notlarla güçlendirmeyi hedefliyor. Regl utanılması değil, normalleştirilmesi gereken bir süreçtir, diyor.
Editörlüğünü Tuğba Gökduman’ın, tasarımını Naz Çitçi ve Oya Çitçi’nin yaptığı kitaba, birçok sanatçı ve illüstratör regl konusuna dair özgün bakış açılarını kattıkları boyama sayfaları tasarımlarıyla renk verdi. Katkı sağlayan sanatçılar: Beril Ateş (@berilates), Yasemin Şakar (@yaseminsakars), Aslı Alpar (@aslialpar), Sinem Arda (@sinthehuman), Dilruba Karalp (@heleloyi), @Biricikseksuel, Melis Berk (@iyilesmecizimleri).
Öne Çıkan Hikayeler:
Normalleştirdik Normal Olanı
Sınıf arkadaşlarımın çoğu erkek. En yakın arkadaşlarım da. Bense regl döneminde olduğumu saklamaya hiç gerek duymayan bir insandım her zaman. İçlerinde muhafazakar ve yer yer cinsiyetçi erkeklerin de olduğu arkadaş grubum başta “regl oldum” dediğimde nereye bakacaklarını şaşırırken şu an sıcak su torbaları ve çikolatalarla beni karşılıyor. Biz kendi aramızda artık normalleştirdik normal olanı.
Gamzedeğil, 26, Kocaeli
Pastalı Börekli Kutlama
Önceden ablamın oturduğu apartmanda komşusu, kızı regl olduğu için evde tatlılar, börekler yapıp kutlama yapmıştı. Biz şaşırınca da “oğlan sünnet olunca kutluyoruz da, kızım regl olunca neden kutlamayalım”, dedi. Çok şaşırmıştım.
Başak, 28, Bursa
İlk Regl Yaşı: 12
Haber Alınamayan Tampon
İlk tampon kullanırken zannetmiştim ki içerisi sonsuz bir evren ve tampon kaybolup gidecek, bir daha kendisinden haber alınamayacak.
Nes, 19, İstanbul
İlk Regl Yaşı: 12
Sen Hastalıklı Değilsin
Ben aklımdaki soruların cevaplarının neredeyse hepsini kuzenlerimden ve annemden öğrendim. Arkadaşlarımdan duyduklarımdan emin olamıyordum ve ailemden duyduklarım ile karşılaştırdığımda tam uyuşmuyor gibi geliyordu. Örneğin “[reglken] yıkanılmaz, bazı yemekler yapılmaz, Kuran tutulmaz, günde 1 ped kullanılır” vs. gibi şeyleri kuzenlerimle çok tartışmıştık. Çünkü ben sabah akşam yıkanıp, günlük tüm işlerime devam ediyordum. En güzel cümleyi sanırım annemden duydum bunlarla ilgili: “Sen hastalıklı değilsin, bu normal bir süreç. Yemek de yaparsın bisiklet de sürersin”.
Curcu, 30, İstanbul
İlk Regl Yaşı: 9
Regl Hikayeleri kitabı dijital ve açık erişim bir kaynak olarak yayında.
Regl Hikayeleri kitabı:
Regl Hikayeleri websitesi:
reglhikayeleri.com
Regl Hikayeleri instagram
@reglhikayeleri