Regresyon terapisi “aktif bir teknik” olarak bilinir. Özellikle patolojik bir duruma ulaşmış borderline kişilikler için tavsiye edilir.
Regresyon terapisinin temel prensibi, bilinçdışının içeriğini ortaya çıkarmasıdır. Yararlı regresyon, yalnızca kişiyi normal bir borderline kişilik aşamasından “borderline hasta” aşamasına getiren eksiklikleri göstermekle kalmaz, aynı zamanda travmaların ötesine geçerek ruhun gelişmiş alanlarına da gider.
Terapist hastanın “yeniden inşa” etmesine, verilen hasarı, öz saygısını onarmasına ve acılarını çözmesine yardımcı olur. Tam bu aşamada hastanın çocukluğunun derinliğine inilir. Çocukluğundaki travmaları ortaya çıkarılır. Terapistin kendi davranışlarını hastanın içinde bulunduğu gerileme durumuna uyarlamasını gerektirir. Hastanın boşluklarına hakim olabilmek için terapistin onunla aynı yerden bakabilmesi çok önemli.
Terapistin bütünleşme aşaması üzerinde, özellikle de sevgi ve nefret arasındaki karşılaşma ve hastanın bağımlılığının farkına varma üzerinde çalışması gerekir.
Terapötik teknik, hastayı başarısız olduğu ve kendini eksik hissettiği dönemleri dondurarak kendini koruduğu ve iyi hissettiği yere geri getirmekten oluşur. Terapistle kurulan bu bağ sayesinde, sahte bir benliğin altında hapsolmuş gerçek benliği serbest bırakan bir çözüm yoluna girilir.
Bu süreç boyunca, empatik bir tutumla hastaya eşlik eder ve onu destekler, hastanın en derin ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalışır. Terapist çok az yorum yapar ve hastanın eylemlerini hoş görmelidir, çünkü gözlemlemek ve dinlemek hastanın terapistten ne istediğini kelimelerden daha iyi ifade edebilecek güçtedir. Terapist çoğu zaman sembolik bir rol de oynayabilir. Regresyon terapisi hastanın derin yaralarına inebilmeyi kolaylaştırır. Çocukluğundan bu yana gelen bütün boşluklar bu tedavi ile yavaş yavaş doldurulur, dondurulur ve çözüme ulaştırılır.
Bir yetişkinin katılaşmış ve sancılı yaraları çocukluğundan gelir. Ve geçmişi çözümlenememiş, netleştirilmemiş yetişkin maalesef hayatını çocukluğunda aldığı yaraların gölgesinde yaşamak zorunda kalır. Duyguları sağlıklı olan her kişi mutludur ve mutlu eder.
Ruhunuzu dinleyin ve ona yardım edin.
Etingü Dönmez Durgun
Psikoterapist & Pozitif Psikoloji Uzmanı