İstanbul Rumeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sevim Akşit, spor aktivitelerinin Down sendromlu bireylerin sosyal gelişimine olumlu etkileri olduğu vurguluyor.
Dr. Öğr. Üyesi Sevim Akşit, Down sendromlu bireylerin topluma kazandırılması için kapsayıcı bir yaklaşımın, doğru bilginin, destekleyici bir ortamın ve iş birliğinin önemine dikkat çekiyor.
‘’Spor aktiviteleri Down Sendromlu bireylerin sadece fiziksel değil psikolojik gelişimlerine de katkı sağlar’’
Toplumun bir parçası olan Down Sendromlu bireylerin günlük yaşamlarını bağımsız bir şekilde sürdürebilmesi ve toplumda yer edinebilmesi gerekliliği üzerinde durulduğunu belirten Dr.Akşit, ‘’Bu noktada spor aktivitelerinin önemi, sadece fiziksel sağlık açısından değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik gelişimleri için de belirleyicidir. Yapılan araştırmalar, düzenli sporun Down Sendromlu bireylerin sosyal becerilerini, iletişim yeteneklerini ve özsaygılarını artırdığını ortaya koyuyor. Takım sporları ve bireysel egzersizler, bu bireylerin yaşam deneyimlerini zenginleştirerek kendilerini ifade etme ve topluma katılma fırsatı sunuyor. Spor bu bireylerin hayatlarında daha fazla özgüven ve hayat sevinci kazanmalarına yardımcı olabilir. Bu nedenle, Down Sendromlu bireylerin spor yapmalarını teşvik etmek ve spor faaliyetlerine erişimlerini kolaylaştırmak, onların sosyal entegrasyonunu ve yaşam kalitelerini artırmak adına önemli bir adımdır.’’ ifadelerini kullandı.
İstanbul Rumeli Üniversitesi olarak, özel gereksinimli bireylerin yanında olduklarını ve özel gereksinimli öğrencilerin entegrasyonunu sağlamak için kapsayıcı bir eğitim modeli uygulamak için çaba gösterdiklerini vurgulayan Dr. Akşit; ’’Spor Bilimleri Fakültesi’nde, bedensel engelli, disleksi, otizm ve Down Sendromlu öğrencilerin eğitimine %100 burs desteği sağlanıyor ve bu öğrencilerin özel ihtiyaçları dikkate alınıyor. Ayrıca, fakülte personeline düzenli olarak özel gereksinimli öğrenciler konusunda eğitimler veriliyor. Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla ENFEST gibi özel rekreatif etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinlikler, özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin katılımıyla gerçekleştirilerek toplumsal farkındalığa katkı sağlıyor. Üniversitemizin bu çabaları, Down Sendromlu bireylerin yaşamlarını olumlu yönde etkiliyor. ‘’ diyerek sözlerini tamamladı.